Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Asutamisküsimus - Sisse- ja väljaränd - Asustus, sisse- ja väljaränd Kriilevälja külas

Kriilevälja küla all olevad maad ja Mündi ümbrus olla väga metsane olnud – päris põlise metsa all kohe. Siis, kui maad Säreverele saanud, siis on laastatud. Kriilevälja küla on jutustaja mälestuse ajal asutatud. Praegused majad on küla esimene põlv. Pärast on Mündi või Särevere Taal selle ala müünud kellelegi Paide. Elanikud tulnud siit ja säält, enamasti Riiamaa (endine Liivi) seest, vähesed ainult ümbruskonna küladest. Väljarännu juhuseid jutustaja ei tea siit.
EKLA, f 199, m 44, 69 (IV-A1) < Paide-Anna khk., Kriilevälja k. - Hilda Kõrge < Leena Sion, 76 a. (1930)